Composite
Circle

AIKATAULU 3/2025-2/2028

Yksi tuulivoimalan siipi painaa 35–55 tonnia ja sen materiaaleja on vaikea hyödyntää voimalan poistuessa käytöstä. Tuulivoima-, auto- ja veneteollisuuden kasvavat jätemäärät vaativat uusia ja tehokkaita kierrätysratkaisuja. CompositeCircle-hanke kehittää taloudellisesti kannattavia menetelmiä ja verkostoja, jotka parantavat lasikuituvahvisteisten polymeerikomposiittien (GFRC) kierrätystä ja vähentävät teollisuuden ympäristövaikutuksia.

Käytöstä poistuvat tuulivoimalat kuormittavat yhä enemmän kaatopaikkoja, sillä tuulivoimaloiden siivissä käytettävä lasikuituvahvisteinen polymeerikomposiitti (GFRC) on haastava kierrättää. Tähän kasvavaan ongelmaan kehitetään ratkaisuja Centrian johtamassa kansainvälisessä CompositeCircle-hankkeessa.

CompositeCircle-hanke kehittää taloudellisesti kannattavia menetelmiä ja verkostoja, jotka parantavat lasikuituvahvisteisten polymeerikomposiittien (GFRC) kierrätystä ja vähentävät teollisuuden ympäristövaikutuksia. CompositeCircle-hanke kokoaa yhteen tuulivoimateollisuuden, komposiittivalmistajat, jätehuoltoyhtiöt, sementtiteollisuuden ja kemian asiantuntijat. Mukana on 12 yhteistyökumppania kuudesta maasta.

Interreg Baltic Sea Region

Interreg Baltic Sea Region Programme 2021-2027

Hankkeessa mukana organisaatioita seuraavista maista: Suomi, Latvia, Liettua, Ruotsi, Puola, Tanska

Muovipolin rooli projektissa on auttaa kartoittamaan Itämeren alueen maiden tuulivoimaloiden kierrätysnäkymien nyky- ja suunniteltua tilannetta, tarjota hyödynnettäväksi omaa muoviteollisuuden asiakasyritysten verkostoa, joka mahdollisesti voisi hyödyntää kierrätettyä komposiittiraaka-ainetta omissa tuotantoprosesseissaan, suorittaa erilaisia materiaalitutkimuksia laboratoriomittauksilla, toimia osana polymeeriasiantuntijaverkostoa sekä osaltaan auttaa projektin sujuvassa läpiviemisessä.