Kasvibiomassan hiili uusiutuviksi materiaaleiksi – HUUMA
AIKATAULU 1.1.2025 – 31.5.2027
HUUMA-hankkeen tavoitteena on pilotoida PHA:n tuottoa maa- ja metsätaloussektorien ja muiden orgaanisten jakeiden jätemateriaaleista. Tavoitteena on kehittää edelläkävijöinä biohajovien/ kompostoitavien korkean jalostusasteen muovituotteiden valmistusta selluloosasta, ligniinistä ja PHA:sta siten, että tuotteiden tekniset ominaisuudet vastaavat fossiilisesta hiilestä peräisin olevia muovituotteita.




Metsäteollisuuden jätevesissä, maatalouden jätteissä, sekä muissa mahdollisissa orgaanisissa jätejakeissa on jäljellä huomattavan paljon muun muassa sokeri- ja sokeripolymeeripitoisia hiiltä sisältäviä ravinteita. Näiden hyödyntämiselle on tunnistettu tarve, johon voidaan vastata esimerkiksi tuottamalla bioreaktoreissa biohajoavia/ kompostoituvia polyhydroksyalkaonaatteja (PHA).
Metsäteollisuuden biojalostamot tuottavat tällä hetkellä selluloosaa ja ligniiniä, joiden jalostusasteen kasvattamiselle on tarve lisäarvon tuottamiseksi valmistamalla korkean jalostusasteen biopohjaisia muovituotteita ja materiaaleja. HUUMA-hankkeen tavoitteena on pilotoida ja demonstroida suuressa mittakaavassa PHA:n tuottoa maa- ja metsätaloussektorien ja muiden orgaanisten jakeiden jätemateriaaleista, kuten erilliskerätystä biojätteestä. Tavoitteena on myös kehittää edelläkävijöinä biohajoavien/ kompostoitavien korkean jalostusasteen muovituotteiden valmistusta selluloosasta, ligniinistä ja PHA:sta siten, että tuotteiden tekniset ominaisuudet vastaavat fossiilisesta hiilestä peräisin olevia muovituotteita. Tuotteiden valmistuksessa selluloosa, ligniini ja PHA raaka-aineista voidaan hyödyntää ja kehittää digitalisaatiota mm. 3D-tulostamisen muodossa.
Hankkeen päätoteuttaja on Helsingin yliopisto ja osatoteuttajina ovat Muovipoli Oy, ja LAB ammattikorkeakoulu.
Hankkeeseen liittyvässä investointihankkeessa Muovipoli investoi biomuovien prosessointiin soveltuvaan sekoituslaitteistoon. Hankittavalla laitteistolla voidaan sekoittaa, modifioida ja jatkojalostaa metsäteollisuuden sivuvirrasta valmistettua PHA:ta tai sekoittaa muita metsäteollisuuden sivuvirtoja kuten selluloosaa tai ligniiniä PHA:n tai muiden biomuovien kanssa saaden aikaan biokomposiittia.
Rahoitusviranomainen
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Rahoitusohjelma
Uudistuva ja osaava Suomi 2021- 2027 – EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelma
Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR)
Hankkeessa mukana
Helsingin yliopisto, LAB-ammattikorkeakoulu Oy ja Muovipoli Oy
Muovipolin rooli hankkeessa:
1
Yhdessä LAB-ammattikorkeakoulun kanssa valmistetaan metsäteollisuuden selluloosasta ja ligniinistä, sekä PHA:sta biopohjaisia muoveja ja tutkitaan niiden prosessoitavuutta ja ominaisuuksia laboratorio-olosuhteissa.
2
Kehitettyjä biopohjaisia granulaatteja testataan ja pilotoidaan yhteistyössä LAB-ammattikorkeakoulun kanssa nykyisin fossiilisia muoveja käyttävien yritysten tuotantoympäristöä vastaavilla teknologioilla.
3
Kartoitetaan potentiaalisia ja lupaavimpia sovelluskohteita selluloosasta ja ligniinistä sekä PHA:sta tuotetuille biopohjaisille muoveille ja määritetään siitä seuraavat loppukäytön vaatimukset.

Contact our
plastics specialist
Jenni Syvänne
Project Manager
M.Sc. (Tech.), Materials Engineering
+358 (0)50 374 9906
jenni.syvanne@muovipoli.fi